Balkabağı ile Gelen 8 Önemli Fayda
22.12.2024 - Pazar 11:12Acıbadem Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Edagül Kopuz “Günümüzde birçok ülkede anti-inflamatuar, antioksidan, antiviral ve antidiyabetik özellikleri nedeniyle ilaç olarak kullanılmakta olan balkabağı, besleyici içeriği ve sıhhat üzerindeki olumlu tesirleri sayesinde diyetimizde kesinlikle yer alması gereken bir besindir. Onu hakikat besinlerle birlikte tüketmek, bedenin gereksinim duyduğu vitamin ve mineralleri daha tesirli bir biçimde almamızı, yararlarından en üst seviyede yararlanmamızı sağlar” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Edagül Kopuz, balkabağı ile gelen 8 değerli faydayı anlattı, değerli ikazlar ve tekliflerde bulundu.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Balkabağı, içerdiği C vitamini sayesinde, kış aylarında artan hastalıklar karşısında bedenin bağışıklığını güçlendirir. Balkabağına karabiber, zencefil, zerdeçal üzere baharatlar eklemek balkabağındaki beta-karotenin bedende emilimini artırır. Böylelikle cildin yenilenmesini sağlamakla kalmayıp, tıpkı vakitte soğuk algınlığı ve grip üzere hastalıkların riskini azaltarak, bedene direnç kazandırır. Balkabağı antioksidan özellikleri sayesinde özgür radikalleri temizler, bedeni hastalıklara karşı korur.
Kilo denetimine yardımcı olur
Beslenme ve Diyet Uzmanı Edagül Kopuz “Balkabağı, 100 gramında yalnızca 26 kalori içeriği ile diyet yapanlar için ülkü bir sebzedir. Yüksek lif yapısı sayesinde tok meblağ, sindirim sistemini düzenler ve kilo denetimine yardımcı olur. Balkabağına tarçın ve zencefil üzere baharatlar eklemek, hem sindirimi dayanaklar hem de metabolizmayı hızlandırarak, kış aylarında bedenin daha süratli çalışmasına yardımcı olur” diyor.
Cilt sıhhatini destekler
Balkabağı cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesini desteklerken antioksidan özellikler cilt yaşlanmasını geciktirir, kırışıklıkların oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Balkabağını yağlar (zeytinyağı, avokado yağı, hindistancevizi yağı) ile birlikte tüketmek, içeriğindeki beta-karotenin bedende daha âlâ emilmesini sağlar. Zeytinyağı yahut avokado yağı ile pişirilen balkabağı, A vitamini emilimini artırarak hem göz hem cilt sıhhatine büyük katkı sağlar.
Sindirim sistemini düzenler
Yüksek lif içeriği sayesinde balkabağı, sindirim sistemini düzenler ve kabızlık üzere meseleleri önler. Birebir vakitte mideyi rahatlatır, bağırsak hareketlerini hızlandırarak sindirim sürecini düzgünleştirir. Protein kaynakları (tavuk, yumurta, mercimek) ile tüketildiğinde öğünleri daha doyurucu hale getirir.
Kış depresyonuna karşı korur
Balkabağı, içerdiği triptofan isimli amino asit sayesinde ruh halini uygunlaştırıcı tesire sahiptir. Triptofan, bedende serotonin üretimini artırarak depresyon belirtilerini hafifletir. Bu, kış depresyonuna karşı olumlu bir tesir sağlayabilir.
Kemikleri güçlendirir
Balkabağı, kalsiyum açısından varlıklı olan süt ve yoğurt ile birlikte tüketildiğinde kemik sıhhatini güçlendirir. Kalsiyum, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur, osteoporoz üzere hastalıkların önlenmesinde kıymetli bir rol oynar.
Kalbi muhafazaya yardımcı olur
İçeriğindeki potasyum, kalp sıhhatini muhafazada değerli rol oynar. Potasyum, kan basıncını düzenler, kalp krizi ve inme riskini azaltır. Ayrıyeten, sağlıklı yağlarla birlikte kalp dostu beslenmeyi dayanaklar.
Hormon istikrarını destekler
Beslenme ve Diyet Uzmanı Edagül Kopuz “Balkabağındaki çinko, hormon istikrarının korunmasına yardımcı olur. Bilhassa bayanlarda adet döngüsünü düzenlemeye ve ciltteki hormon kaynaklı sıkıntıları azaltmaya yardımcı olabilir” diyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı