Dondurulmuş Fast Food'un sağlık üzerindeki gizli tehlikesi!
07.12.2024 - Cumartesi 09:36Değişen ömür şartları ve gelişen dondurulmuş besin endüstrisi, dondurulmuş Fast Food eserlerini günlük beslenmede kıymetli bir yere taşıdı.
Dondurulmuş Fast Food besinlerin sıhhat üzerindeki tesirlerini pahalandıran Beslenme uzmanı Arş. Gör. Hatice Çolak, “Dondurulmuş Fast Food besinlerin raf ömrünü uzatmak, tat ve dokuyu korumak için çeşitli gözetici unsurlar kullanılıyor. Bu esirgeyici hususların, eseri bozulmalara rağmen korusa da sıhhat üzerine olumsuz tesirleri bulunuyor.” dedi.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısmından Arş. Gör. Hatice Çolak, dondurulmuş Fast Food besinlerin sıhhat üzerindeki tesirlerini kıymetlendirdi.
Değişen toplumsal hayat tertibi dondurulmuş besinleri değerli hale getirdi
Değişen toplumsal hayat nizamı ve dondurulmuş besin endüstrinin gelişen teknolojisi ile beslenme alışkanlıklarında dondurulmuş besinlerin kıymetli hale geldiğini kaydeden Arş. Gör. Hatice Çolak, “Dondurulmuş besinler; yüksek kalitede zerzevat, meyve, su eserleri, et eserlerinin, seçme, tasnif etme, ayıklama, yıkama, kesme, parçalama, haşlama üzere ön süreçlerden geçirildikten sonra çeşitli tekniklerle dondurulması, donma halinin korunarak depolanması, taşınması, dağıtımı ve tüketimine kadar geçen etaplar ile elde edilmektedir. Dondurulmuş besinin depolanabilme kolaylığı, kolay işlenebilir olması, mevsimsizliği, pratikliği, besin bedellerinin yerini muhafazası, tüketime hazır etmedeki kolaylığı ve suratı üzere özellikleri bu eserlerin tercih edilme nedenini ve değerini artıran özellikler.” dedi.
Dondurulmuş besinlerde kullanılan katkılar ve tesirleri neler?
Dondurulmuş besinlerde Fast Food eserlerin kıymetli bir yer tuttuğunu söz eden Çolak, şöyle devam etti:
“Dondurulmuş Fast Food besinlerin raf ömrünü uzatmak, tat ve dokuyu korumak için çeşitli gözetici unsurlar kullanılıyor. Et eserlerinde sodyum nitrat ve nitrit; çorbalar, soslar ve işlenmiş et eserlerinde tat arttırıcı olarak monosodyum glutamat (MSG); soslar, meyve suları ve asitli içeceklerde benzoik asitler; cips, atıştırmalık üzere yağlı yiyeceklerin bayatlamasını önlemek için bütillenmiş hidroksianizol (BHA); dondurulmuş et, peynir ve hamur işlerinde fosfatlar sıklıkla kullanılıyor. Bu gözetici unsurların, eseri bozulmalara rağmen korusa da sıhhat üzerine olumsuz tesirleri bulunmaktadır. Sıklıkla maruz kalınan yüksek seviyedeki sodyum nitrat ve nitrit, hipertansiyonu tetiklediği bildirilmiş ve bilhassa mide kanseri ile ilişkilendirilmiştir. MSG’nin kullanımı migren ataklarını artırdığı, baş ağrısı, baş dönmesi üzere semptomlara yol açtığı saptanmıştır. Yüksek fosfat tüketimi ise kemik ve böbrek sıhhatini olumsuz etkileyebilir.”
Vitamin içeriğinde değerli kayıplar oluyor
Dondurma süreci sırasında taze besinlere kıyasla, kimi besinlerin bedellerinde azalmanın meydana geldiğini de anlatan Arş. Gör. Hatice Çolak, “Besin içeriğinde yer alan kalsiyum, demir ve magnezyum üzere mineraller daha sabit kalırken vitamin içeriğinde değerli kayıplar olmaktadır. Bilhassa suda çözünebilen C vitamini ve B vitaminleri düzeylerinde azalma görülmektedir. Dondurma süreci, karbonhidrat, protein, yağ ve posa içeriğinde çok fark oluşturmamaktadır. Buna rağmen, dondurulmuş besinlerin besin kıymetlerinin korunması, kaliteli ve süratli bir dondurma süreci ile sağlanabilir.” diye konuştu.
Gebelik diyabeti ve zehirlenmeye yol açabiliyor
Dondurulmuş Fast Food eserlerinin, ultra işlenmiş besin olduğundan, kolay karbonhidrat, doymuş yağ ve sodyum içeriği yüksekken, posa içeriğinin hayli düşük olduğunu da söz eden Arş. Gör. Hatice Çolak, “Bu nedenle taze besin yerine bu tıp besinlerin nizamlı ve sık tüketimi, sıhhat açısından risk faktörü oluşturmaktadır. Avustralya'da yapılan bir çalışmada dondurulmuş Fast Food üzere ultra işlenmiş besin tüketiminin obeziteyi artıran kıymetli bir gösterge olduğu bildirilmiştir. Öteki bir çalışmada da gebelik öncesinde hem de gebelik sırasında çok ultra işlenmiş besin tüketiminin gestasyonel diyabet (gebelik diyabeti) ve preeklemsi (gebelik zehirlenmesi) riskinin artmasıyla bağlantılı bulunmuştur.” halinde konuştu.
Sağlıklı bir ömür için taze ve işlenmemiş yiyecekler tüketilmeli
Sağlıklı bir ömür için taze, işlenmemiş yiyeceklere öncelik verilmesi ve dondurulmuş Fast Food eserlerinin tüketiminin sonlandırılmasının önerildiğini kaydeden Arş. Gör. Hatice Çolak, “Dondurulmuş besin tercihinde ise kollayıcı katkı unsurlarının kullanılmadığı, süratli ve uygun dondurma teknikleri ile hazırlanmış dondurulmuş meyve, zerzevat ve et-tavuk-balık eserlerinin önceliklendirilmesi gerekir.” biçiminde kelamlarına son verdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı