Dr. Muteber Gizem Keser'den Kış Ayları İçin Sağlıklı Beslenme Tavsiyeleri

02.12.2024 - Pazartesi 16:00

Kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı ve istikrarlı beslenmeye itina gösterilmesi büyük kıymet taşıyor. Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Muteber Gizem Keser, bilhassa üst teneffüs yolu enfeksiyonları üzere hastalıklara karşı korunmak için dikkat edilmesi gereken beslenme alışkanlıkları hakkında değerli bilgiler paylaştı.

“Güçlü Bir Savunma Düzeneğinin Temelinde İstikrarlı Beslenme Yer Alıyor”

Sağlıklı beslenmenin hastalıklara karşı esirgeyici tesirini vurgulayarak kış aylarında beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmesinin bağışıklık sistemini güçlendireceğini söz eden KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Kısmı akademisyenlerinden Dr. Öğr. Üyesi Muteber Gizem Keser; “Kış mevsiminin tesirini göstermeye başlaması ve hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte, üst teneffüs yolu hastalıkları başta olmak üzere birtakım hastalıklara daha açık hale geliyoruz. Gerek günlerin kısalması gerekse havaların soğuması ile birlikte fizikî aktiviteler de azalıyor.  Güçlü bir savunma sisteminin temelinde ise kâfi ve istikrarlı beslenme yer alıyor. Lifli besinlerin tüketiminin de azalması sonucu kabızlık oluşabiliyor. Bu nedenle lif alımını arttıracak besinlerden olan kuru baklagiller; esmer ekmek, bulgur, kepekli makarna, pirinç, erişte, un üzere kepekli tahıllar ve bilhassa C vitamini istikametinden varlıklı zerzevat ile meyvelerin tüketimine yük verilmesi gerekiyor” dedi.

“İşlenmiş Eser ve Rafine Şeker Tüketiminden Uzak Durmalıyız”

İşlenmiş eserlerin ve rafine şeker tüketiminin, başta obezite ve kalp-damar hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa davetiye çıkardığını belirten Keser; “Özellikle kek, pasta, kurabiye üzere hamur işi, reçel, marmelat, şekerli meyve içecekleri, spor içecekleri, güç içecekleri üzere eserlerin tüketiminde porsiyon denetimi büyük ehemmiyet arz ediyor. Sağlıklı karbonhidrat seçenekleri olarak tam tahıllı besinler, şayet tatlı tüketilecekse mümkün olduğu kadar doğal ve az şekerli sütlü tatlıların beslenme planında yer alması gerekiyor. 

Ayrıca kış mevsiminde ülkemiz kuzey yarım kürede bulunduğundan ötürü, kâfi ölçüde D vitamini alamıyoruz. Bu nedenle, havanın güneşli olduğu günlerde en az 20 dakika güneş ışığından direkt olarak yararlanmalıyız. Yaz aylarında olduğu üzere kış aylarında da kızartma ve kavurma süreçlerinden kaçınmalı; haşlama, ızgara, buğulama yahut fırında pişirme yollarını tercih etmeliyiz. Karanfil, karabiber ve zencefil üzere baharatları tatlılara, yemeklere, salatalara eklemeliyiz. A, C, E vitaminleri üzere bu baharatların da uygun ölçüde ve çeşitli hastalıklara dikkat edilerek tüketilmesi durumunda antioksidan ve antimikrobiyal tesire sahip olduğunu unutmamalıyız” formunda konuştu.

“Düzenli Beslenmeyi, Meyve-Sebze ve Fizikî Aktivite ile Desteklemeliyiz”

Yüksek ölçüde sıvı ve lif içeren meyve-sebzelerin beslenmede kıymetinin epey büyük olduğunu söyleyen Keser; “Vitamin ve mineral içeriği açısından değerli rol oynayan meyve ve sebzelerin pek çok hastalık gelişimine karşı hami rol oymadığı biliniyor. Münasebetiyle her gün sistemli bir biçimde meyve-sebze tüketilmesini öneriyoruz. Şayet gerekli besin ögeleri vaktinde ve kâfi ölçülerde alınmaz ise hastalıklara karşı direnç azalarak, hastalığın tedavisinin sıkıntı ve uzun sürmesine neden oluyor. Sağlıklı ve istikrarlı beslenmede kıymetli rol üstlenen güçlü meyve-sebzelerin, diyetten eksik edilmemesi ve günde en az 5 porsiyon tüketilmesi gerekiyor. 

Ayrıca, insan sıhhatinin korunması için kâfi ve istikrarlı beslenmenin yanı sıra fizikî olarak da etkin olmak gerekiyor. Fizikî aktivite, bireylerin daha enerjik ve zinde olmasını, ülkü beden tartısının korunmasını sağlıyor ve çeşitli hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor. Yetişkin bireylerin, haftada en az 150 dakika orta şiddetli idman yapması çok kıymetli. Asansör yerine merdiven kullanımını artırmak, toplu taşıma aracından erken inerek kalan arayı yürümek, çalışma hayatında ise öğlen ortalarında dışarıda etkin vakit geçirmek fizikî aktivite için dikkat edilmesi gereken kıymetli hususlardır” diyerek kış aylarında bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı ve istikrarlı beslenme konusunda değerli tavsiyelerde bulundu.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı