Sağlıklı ve Lezzetli Yılbaşı Sofrası İçin 8 Öneri
26.12.2024 - Perşembe 12:12Yılbaşı, sevdiklerimizle bir arada keyifli sofralarda buluştuğumuz özel bir gün. Lakin bu kutlamalar sırasında çok yemek ve sıhhatsiz seçimler yapmak, yeni yılın birinci gününü; mide sorunları, kan şekeri dengesizlikleri ve enerjisizlik üzere meselelerle karşılamamıza neden olabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, özellikle yüksek kalorili yiyecekleri ve şekerli içecekleri fazla tüketmekten kesinlikle kaçınılması gerektiğine dikkat çekerek “Zira, bu stil beslenmek hem sindirim sistemini zorlar hem de uzun vadede kilo denetimini olumsuz etkileyebilir. Yılbaşı sofrasında, sağlıklı ve hafif alternatiflerle dengeyi sağlamak ise yeni yılı karşılama gücümüzü artırır. Dikkat etmemiz gereken en kıymetli mevzu, porsiyon denetimi yapmak ve sağlıklı alternatiflere yönelmektir” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, yılbaşı sofrasında dikkat etmemiz gereken 8 kıymetli kuralı anlattı; değerli teklifler ve ikazlarda bulundu!
Az ve öz atıştırmalıklar seçin
Patates cipsi ve kremalı soslar üzere yüksek kalorili ve yağ oranı yüksek atıştırmalıklar yerine; havuç, salatalık ve kırmızıbiber üzere zerzevat çubuklarıyla birlikte, yoğurtlu taban soslarını tercih edin. Bu seçenekler hem düşük kalorili hem de vitamin ve lif açısından varlıklı oldukları için sindirimi kolaylaştırır. Ayrıyeten hafif atıştırmalıklar sayesinde midenizi fazla doldurmadan ana yemeğe sağlıklı bir başlangıç yapabilirsiniz.
Yeni yıl mezelerinizi kendiniz hazırlayın
Hazır meze almak yerine, sağlıklı ve yaratıcı tanımlarla mezelerinizi kendiniz hazırlayın. Örneğin, yoğurtlu pancar salatası, avokadolu humus yahut közlenmiş zerzevat püreleri üzere seçenekleri tercih edebilirsiniz. Düşük kalorili, besleyici ve lezzetli olan bu mezeler sofranızı renklendirecektir.
Salatanız renkli ve çeşitli olsun
Yılbaşı sofranızda kesinlikle bol zerzevat içeren bir salata bulundurun. Marul, roka, havuç, pancar ve nar üzere gereçlerden oluşan renkli bir salata sofranıza görsellik katar ve lif içeriği sayesinde uzun müddet tokluk sağlar. Ayrıyeten salatanın mideye dolgunluk hissi vermesi, başka yemeklerden daha az tüketmenize yardımcı olur ve kalori denetimini dayanaklar.
Kızartma yerine fırında yahut ızgara prosedürünü tercih edin
Kızartılmış yemekler yüksek yağ içerikleri nedeniyle sindirimi zorlaştırmalarının yanı sıra midenizi de rahatsız edebilir. Bunun yerine, fırında yahut ızgarada pişirilmiş hindi, balık yahut zerzevatları tercih edebilirsiniz. Bu prosedürler yiyeceklerin doğal lezzetini korurken, ekstra kalori alımını maniler ve daha hafif bir yemek tecrübesi sunarlar.
Şekerli ve ağır tatlılardan kaçının
Yılbaşı tatlılarında şerbetli ve ağır tatlılar yerine, sütlü tatlılar yahut meyve bazlı hafif alternatifler tercih edin. Örneğin, süt ile hazırlanmış bir muhallebi yahut taze meyvelerle süslenmiş chia pudingi düzgün bir seçenek olabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, “Bu cins tatlılar, hem tatlı isteğinizi karşılar hem de midenizi rahatsız etmeden yemeğinizi hafif bir biçimde sonlandırmanıza yardımcı olur” diyor.
Porsiyon denetimine dikkat edin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, yılbaşı gecesi farklı yemeklerden tatmak isterseniz porsiyonlarınızı küçük tutmaya ihtimam göstermeniz gerektiğini belirterek, “Her yemekten bir ölçü almak, hem çeşitliliği deneyimlemenizi sağlar hem de midenizi fazla doldurmaz. Porsiyon denetimi, bilhassa mide rahatsızlıklarını ve gereksiz kalori alımını önlemenin en tesirli yollarından biridir” diye konuşuyor.
Yavaş yemeye itina gösterin
Yılbaşı sofrasında yemekleri süratlice tüketmek yerine keyifle ve yavaşça yiyin. Bu, daha az yemenizi ve sofranın tadını daha uzun mühlet çıkarmanızı sağlar. Yavaş yemek, tıpkı vakitte sindirimi kolaylaştırarak mide sorunlarını önler. Sohbete ve yemeğe eşit vakit ayırmak dengeyi sağlar ve gücünüzü gece boyunca yüksek fiyat.
Hindi Köftesi: Lezzetli ve vitamin deposu
Yılbaşı sofralarında hindi, varlıklı vitamin içeriğiyle öne çıkıyor. Hindinin kokusundan hoşlanmayanlar için en yeterli alternatif, hindi köftesidir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Gizem Oğuz, hindinin bilhassa B kümesi vitaminler (B6 ve B12) açısından güçlü olduğuna işaret ederek, “B6 vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirirken enerji üretimini artırır; B12 vitamini ise hudut sistemi sıhhatinde kıymetli bir rol oynar. Hindi köftesi, hem bu vitaminlerden faydalanmanızı sağlar hem de kokusuz, lezzetli bir alternatif sunar. Böylelikle sofranızda sağlıklı ve pratik bir seçenek oluşturmuş olursunuz” diyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı