Eriş, Türkiye'nin vitamin destekli ilk probiyotikli noodle'ını üretti
07.06.2024 - Cuma 13:5911 yıldır yaptığı Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarıyla bölümde ön plana çıkan Eriş, geçen yıl Türkiye’nin noodle üzerine çalışan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı resmi ilk ve tek Ar-Ge merkezini kurdu. 22 kişilik gruptan oluşan Eriş Ar-Ge Merkezi, besin alanındaki sanayi-üniversite iş birliği kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) bilimsel çalışmaları sonucu Türkiye’nin işlevsel Vitamin Takviyeli birinci Probiyotikli Noodle eserini geliştirdi. Cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge’ye ayıran Eriş’in inovasyon çalışmaları kapsamında geliştirdiği yeni işlevsel eseri bağışıklık sistemini destekliyor ve sindirim sisteminin düzenlenmesine yarar sağlıyor.
2013 yılından bu yana aralıksız olarak lezzet noktasında değerli Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları gerçekleştiren Eriş, 2023 yılında Türkiye’nin noodle üzerine çalışan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı resmi ilk ve tek Ar-Ge Merkezini kurdu. Doktora, yüksek lisans ve lisans eğitimine sahip 22 kişilik bir araştırma grubundan oluşan Eriş Ar-Ge Merkezi, birçok üniversite ile sanayi-üniversite iş birliği kapsamında Ar-Ge projeleri yürütürken, Türkiye’nin birinci ve tek probiyotikli noodle ürününü Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) iş birliği ile geliştirdi. Cirosunun yüzde 5’ini Ar-Ge’ye ayıran Eriş’in inovasyon çalışmaları kapsamında piyasaya sürdüğü yeni işlevsel eseri bağışıklık sistemini destekliyor ve sindirim sisteminin düzenlenmesine yarar sağlıyor. Kollayıcı, tatlandırıcı, renklendirici ve MSG üzere lezzet artırıcılar içermeyen Vitamin Dayanaklı NUDO Probiyotikli Noodle, birebir vakitte B1, B3, B6, B12 vitaminlerinin tesiri ile yorgunluğun ve bitkinliğin azaltılmasına ve günlük B vitamini gereksinimimizin yüzde 15’inin giderilmesine yardımcı oluyor.
Noodle bölümünün gelişmesi için değerli bir adım
Noodle’ın ülkemizde bilhassa 7-35 yaş ortası tüketiciler ortasında en süratli büyüyen besin kategorilerinden biri haline geldiğini belirten Eriş Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Abdullah Eriş, Türkiye’nin 480 milyon porsiyon noodle tüketimi ile dünya sıralamasında 23’üncü sırada yer aldığını bildirdi. Ülkemizde yaklaşık 4 milyar TL’lik hacmi bulunan pazarın her geçen gün büyüme kaydettiğine de dikkat çeken Dr. Abdullah Eriş, “Eriş olarak noodle pazarına sağlıklı ve yenilikçi eserler sunmak maksadıyla daima araştırma çalışmaları içindeyiz. Bu kapsamda 2023 yılında Türkiye’nin noodle üzerinde çalışan birinci ve tek Ar-Ge merkezini kurduk. Ar-Ge çalışmalarımızda yeni jenerasyon işlevsel noodle eserleri geliştirmeyi temel maksat aldık. Bu amacımız doğrultusunda geliştirdiğimiz ‘Vitamin Destekli NUDO Probiyotikli Noodle’ Türkiye’nin birinci ve tek işlevsel noodle eseridir. Besin alanında üniversite-sanayi iş birliği kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu çalışmanın, noodle dalının büyümesi ve gelişmesi noktasında değerli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bilhassa gençler tarafından çokça tercih edilen noodle’ı insan sıhhatini destekleyen, besleyici, işlevsel ve muteber bir besin eseri haline getirdik" halinde konuştu.
Hedefimiz kaliteli ve sağlıklı noodle’ın öncüsü olmak
Gıda kesiminde yenilikçi eserleri ile ön plana çıktıklarını belirten Dr. Abdullah Eriş, noodle pazarında lezzet arttırıcı, kollayıcı ve renklendirici içermeyen eserlerle farklılaşan, sağlıklı, kaliteli ve hijyen odaklı bir marka olduklarından kelam etti. Noodle üretimin her etabında kaliteye ve besin güvenliğine değer veren Eriş’in tüm eserlerinin kalite dokümanları ve sertifikalarına sahip olduğuna dikkat çeken Dr. Abdullah Eriş: “Ciddi bir yatırım ve liyakatli insan kaynağına sahip Eriş Ar-Ge merkezinin temel vazifesi; sağlıklı, hijyenik, kaliteli ve helal niteliklere sahip eserler geliştirmek. Bu doğrultuda üretim basamağında kullandığımız tüm hammaddeler bu kriterlere nazaran seçilirken, üretim süreçlerimiz ve depolama prosedürlerimiz de bu prensipler ve bilimsel disiplinler doğrultusunda dizayn edildi. Tesislerimiz besin güvenliği noktasında en üst otorite olarak kabul edilen BRCGS dokümanı ne sahip olmakla birlikte tüm ISO kalite sistem dokümanlarına de sahibiz” dedi.
Eriş lezzetini farklı coğrafyalara taşımak istiyoruz
Firma olarak un ihracatında yakaladıkları başarıyı noodle ile de devam ettirdiklerini belirten Eriş, halihazırda 23 ülkeye gerçekleştirilen noodle ihracatını önümüzdeki periyotta 40 farklı ülkeye ulaştırmak için çalışmalarını sürdürüyor. Öncelikli amaç pazarları arasında; Avrupa Birliği ve komşu ülkelerin yanı sıra Afrika Ülkeleri ve Orta Doğu ülkelerini sıralayan Dr. Abdullah Eriş, noodle piyasasındaki gayeleri ve ihracata yönelik çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Nudo ve Dudomi markalarımız ile faaliyet gösterdiğimiz noodle pazarında öncelikli maksadımız kategorinin sağlıklı, lezzetli ve işlevsel eser zenginliğini arttırmak ve bu noktada öncü bir misyon üstlenmek. Uzun vadeli amacımız ise ek yatırımlarla üretim kapasitemizi artırmak ve yenilikçi noodle lezzetlerimizi ihracat rotamızdaki 23 ülkenin yanı sıra dünyanın farklı kültür ve coğrafyalarına da ulaştırmak. Eriş olarak, bugün prestijiyle 50’den fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla Türkiye’nin önde gelen ihracat firmaları ortasındaki yerimizi her geçen yıl daha üstlere taşımaktayız.”
Yıldız Teknoloji Transfer Ofisi iş birliği ile geliştirildi
2013 yılından bu yana aralıksız olarak lezzet noktasında kıymetli Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları gerçekleştiren Eriş, Türk besin mühendislerinin araştırmaları sonucunda geliştirilen Vitamin Dayanaklı NUDO Probiyotikli Noodle hem sağlıklı beslenme muhtaçlığına hem de yeni kuşak tüketicinin hassasiyetlerine lezzetli tahlil sunuyor.
Sağlığa faydalı organizmaları esere adapte ettik
Toplantıda konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Besin Mühendisliği Öğretim Vazifelisi Prof. Dr. Enes Dertli, yapılan çalışma sonucu insan sıhhatine faydalı bir eser ortaya çıkardıklarını belirterek, “Eriş ile yaptığımız Ar-Ge çalışmaları sonucu sıhhate faydalı organizmaları, bir besin eserine adapte etmiş olduk. Böylelikle hem besin hem de insan sıhhatine faydalı bir eser ortaya çıktı. Nudo Noodle, sindirim sistemi sıhhatini desteklemek ve bedeni daha sağlıklı hale getirmek için özel olarak formüle edilmiş probiyotikler içeriyor. Probiyotikler, sindirim sistemi sıhhatini destekleyen faydalı mikroorganizmalar olarak bilinir. Bu probiyotikler, sindirim sıhhatini destekleyerek bağışıklık sistemini güçlendirir ve bedene yararlı mikroorganizmalar ekleyerek sağlıklı olmamıza katkıda bulunurlar ”dedi.
Nudo noodle bilimsel çalışmaların esere dönüşmesinin en hoş örneği
Yıldız Teknik Üniversitesi Besin Mühendisliği Öğretim Vazifelisi Doç. Dr. Salih Karasu ise “Yıldız Teknik Üniversitesi ve Eriş Ar-Ge Merkezi iş birliğiyle ortak geliştirmiş olduğumuz bu eser üniversite sanayi iş birliği ve laboratuvardaki elde etmiş olduğumuz bilimsel bilginin teknolojiye dönüşmesi ismine en değerli bir örnek. Yıldız Teknik Üniversitesi Besin Mühendisliği olarak biz bu biçim çalışmaların her vakit yanındayız, destekliyoruz ve bu biçim çalışmalara her vakit açığız.”
Üniversite sanayi iş birliği eczanede satılan bir eseri market raflarına taşıdı
Eriş ile inovasyona ve sürdürülebilirliğe dayalı iş birliği hakkında konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya-Metalurji Fakülte Dekanı Prof. Dr. Osman Sağdıç, Vitamin Dayanaklı NUDO Probiyotikli Noodle çalışmaları ve eserin özellikleri hakkında şunları söyledi; “ Bugün önümüzde gurur verici bir tablo var. Üniversite sanayi iş birliğinin çok değerli bir esere dönüştüğünü görmek akademisyenler olarak bizi çok memnun ediyor. Üniversitedeki laboratuvarlarımızda gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmalarının katma kıymetli esere dönüşmesini her vakit ön planda tutuyoruz. Çalışmalarımız sonucunda gurur duyacağımız bir eseri ortaya çıkardık. Herkesin tüketeceği ekonomik olarak öğrenciye bile hitap edebilecek bir eseri sağlıklı bir formda piyasaya sunduk. Eczanede satılan bir eseri market raflarına taşıyarak insanların sıhhatine büyük bir katkı sundukları için Eriş firmasını bir sefer daha tebrik ediyorum” açıklamasında bulundu.
Özkaya: Bilgiyi esere dönüştürüyoruz
Toplantıda konuşan Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bestami Özkaya, katma pahası yüksek eserlerin oluşturulmasında üniversite-sanayi iş birliğinin ehemmiyetine değinerek şunları söyledi: “Yıldız Teknik Üniversitesi Besin Mühendisliği Kısmı bilginin esere dönüştürülme potansiyelinin hayli yüksek olduğu bir kısım. Yeni kuşak üniversitelerde ARGE faaliyetlerinin esere dönüşmesi için endüstriyle iş birliğinin olması en kıymetli öge. Yıldız Teknik Üniversitesi Türkiye'nin en yeterli üniversitelerinden biri olmasının yanı sıra Türkiye'nin en güzel teknoparkına da sahip. Bu teknoparkta üreticilerin, sanayicilerin, start-up firmalarının, daha kolay entegre olmalarını ve çalışmalarını hızlandırmalarını sağlayacak birtakım faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Üniversite sanayi iş birliğine takviye verdiği için Eriş’e çok teşekkür ediyoruz.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı